• .

  .

  Japánban...

 • Yumeiho® kiadványok

  Yumeiho® kiadványok

 • Saionji archív

  Saionji archív

 • Yumeiho® Gyermeknap

  Yumeiho® Gyermeknap

 • Yumeiho® mesterek

  Yumeiho® mesterek

  Shirako 2016

A Yumeiho® terápiáról

MIÉRT VÁLASSZAM A  Yumeiho® TERÁPIÁT ?

 

Gyakori kérdések és a  válaszok minden kedves érdeklődőnek:

 

          1. Mit jelent ez az elnevezés?

Válasz: Shaolin völgyből elindult nyomó-,gyúró, izmokat, izületeket, mélymasszázs, technikával fellazító – Saionji Masayuki (japán) által kigondolt, elnevezett mozaik-szó a Yumeiho® -mely egy terápiás rendszert foglal magában

Magát a terápia elnevezést először a „medence környéki izmokat  felgyúró, helyreigazító,nyomó-gyúró technika„  néven fordították le a tolmácsok.

 

          2. Ki a Saionji Masayuki Úr?

Válasz: Saionji Masayuki 1943. novemberben Tokióban született és elhunyt 2005.március 01-jén Tokióban. Fiatal korában a közgazdaságtudományi egyetemen tanult, de nem fejezte be tanulmányait. Megismerkedett Ono Hidekazu úrral, aki a kínai nyelvet szerette volna elsajátítani Saionji Masayukitól, mert a Shaolin-völgyi kolostorokban a harcművészeteket kutatta, és fejleszteni akarta a kínai nyelv ismeretét a II. világháború után is.

Shaolinban Hidekazu Úr gyakorolta és vizsgálta a harcművészeteket, miközben megsérült, és a gyógyító részlegbe került ott megismerkedett a kolostorban folyó nagyon komoly gyógyító technikákkal, többek között a masszázs és helyreigazító technikai fogásokkal, amely közel 5000 éves múltra tekint vissza! . Bemutatta Saionji Masayuki Úrnak, aki azonnal érzékelte, hogy milyen komoly terápiáról van szó, és közösen folytatták e téren a tapasztalatcseréket. 25 év után Saionji Masayuki úgy döntött, hogy angol nyelvű könyvben kiadja az általa megalkotott, immár összehangolt technikai-, fogás-, és mozgássorokat alkalmazó terápiát, melyhez egy nagyon komoly állapotfelmérő részt és tornát is megalkotott.

 

Felesége és 2 leánygyermeke van. Testvére Hashimoto Shigeru aki maga is gyógymasszőr és Yumeiho® terapeuta volt, 2010.szeptemberében elhunyt, Saionji Masayuki halála után vezette a Nemzetközi Yumeiho®-Gyógyközpontot,Tokióban.

Saionji Masayuki kedvenc időtöltése a fotózás volt, a zöld virágokat kereste, több mint 300 zöld-virágú-fotója volt,és szívesen - nagyon szépen ! –énekelt eszperantóul, egy CD-n is megjelentette előadott dalait.

Tokióban létrehozta a Internacia Instituto de Preventa Medicino / I.I.P.M./ a Megelőző orvoslás/gyógyítás/ Nemzetközi Intézetét

 

          3. Hogyan vált ismertté e terápia?

Válasz: 1989. júliusban megjelenik az első eszperantó nyelvre történő fordítás, melyet Kinában a Pekingben zajló Eszperantó Világkongresszuson vendégként Saionji Masayuki mutat be nagyon nagy sikerrel ahol közel 30 országból voltak jelen a bemutatón, ezzel kinyílt a világ Saionji Masayuki Mester előtt. Ekkor még DIINA MASAĜO címen emlegetik e terápiát. 2005-ig a Mester haláláig, több mint 33 nemzeti nyelvre fordították le a tankönyvet, több mint 50 országba jutott el a gyakorlati bemutatók révén. A magyar nyelvű fordítást először Cs.S.III-as fokozatú terapeuta kezdte el szóbeli engedély alapján, de a valódi és hivatalos fordítást 1995-ben csak Faragó Katalin kapta meg írásban is megerősítve, ennek másolata a tankönyvben is szerepel.

1989.novemberben már az első tanfolyam 20 fővel indult Lengyelországban

 

          4. Milyen nyelvre fordították le először e terápiát a japán, angol és eszperantó nyelvek után?

Válasz:

Tereza Kapiŝta Belgrádból leányának kért sürgős gyógyító segítséget Saionji Masayukitól, mivel hallotta és látta Pekingben a bemutatót. A Mester rövid időn belül Belgrádba látogatott, ahol sikeres gyógyítás után előadásokat tartott, majd Tereza kérésére megadta az engedélyt a szerb nyelvre történő fordításra.

 

          5. Mikor látogatott Magyarországra Saionji Masayuki?

Válasz:

Először 1989. márciusban Budapesten majd Veszprémben tartott előadást Saionji Masayuki, kisebb bonyodalommal, ugyanis nem orvosként bemutatkozó előadását a jelenlévő orvosok nem fogadták el, mert kuruzslásnak vélték, természetes gyógymódok helyett. Az előadásra eszperantisták hívták meg, mivel ekkor már a Yumeiho-munkanyelve az eszperantó lett, Saionji Masayuki is megtanulta e nyelvet...

1990.októberben már Veszprém és Pápa volt az előadások színhelye, dr.Nehéz Judit is bekapcsolódik, akinek a szerepe a későbbiekben igen vitatott lett, közös oktató-központokról szóltak a megbeszélésék, melyek soha nem készültek el….Saionji Mester és sokan mások jelentős anyagi alapot is biztosítottak rá, de a pénz eltűnt.

Mester 1997-től többször járt Magyarországon, Hódmezővásárhelyen is.

 

          6. Miért említik doktori címmel Saionji Masayuki Mestert?

Válasz:

1990.decemberében kezdődtek sorozatos előadások, tanfolyamok, Moszkvában a Repülőorvostani Intézet központi katonai kórházában, melyet Saionji Masayuki tartott és közben orvosi kutatások történtek e terápia valódi eredményeit vizsgálva,  elsősorban a repülőmérnöki kiképzések során történt gerinc-problémák megoldására.

Az eredmény tudományos dolgozat lett, melyért 1994-ben az Orosz Egészségügyi Minisztériumtól CÍMZETES DOKTORI CÍMET kap Saionji Masayuki., munkásságát eszperantó nyelven is folytatja, és az Eszperantó Akadémia is soraiba fogadta San Marino-ban 1995-ben.

Még 1992-ben Bécsben az Eszperantó Világkongresszuson a nemzetközi, egészségügyi témakörű tudományos munkájáért megkapta a Shinoda dijat.

 

          7. Miért és milyen esetekben forduljunk Yumeiho®-terapeutához?

Válasz:

A világon sok természetes gyógymód létezik, közel 3000-re tehető a legkülönbözőbb masszázsok és azok változatainak száma, ám mindegyiknek sajátos jellemzőjük  az alkalmazási területük, a technikai elemeik, kivitelezéseik.

 A keleti gyógyászati szerint a gerinc az alapja mindennek, tehát az első válasz: gerincbetegségek bizonyos fajtáinál. A hagyományos –svéd stb. masszázsoktól eltérő mélymasszázs,a mozgások-fogások iránya, a ruhában a földön lévő tatamin/ laticellen/ történő kezelés, a terapeuta testsúlyával összehangolt mozgássorok, a nyomó-,gyúró,görgető masszázs-elemek olyan összhangban kerülnek alkalmazásra, mely lehetővé teszi lényegesen több betegségben való alkalmazást.

Gerincbetegségek jelentős hányada fiatal korban kezdődik, nem kellő odafigyeléssel, ...”majd kinövi”  jelszóval, szinte előrevetítik a gerincferdülés, a hajlott hát,vagy éppen a kiegyenesedett hát biztos kialakulását. Itt a célzott mozgásterápia segítene, de ez sem mindig kivitelezhető / nincs úszásra lehetőség, több az elfoglaltság, mintsem a gyógytorna kerülne előtérbe stb./

Megelőzésként, amikor még nem fáj a váll, hát, derék,térd, boka,nem zsibbadnak a végtagok, nincs zúgó-sistergő zaj a fülben, az állandó fejfájás, szédülés vagy éppen meddőségi gondok,

Terápiás utókezelésként / rehabilitáció/: törések, izületi kopások, ficamok, rándulások, zúzódások, gerincműtétek, nehéz szülés, újra meg kell tanulni helyesen járni, izomsorvadások,részleges vagy teljes, végtagbénulások strok után, arcideg-zsába, stb. esetében igen jó hatásfokkal alkalmazható a yumeiho-terápia.

 

          8. Mikor nem alkalmazható a Yumeiho®Terápia?

Válasz:

Fertőző betegség jelenlétében, nyílt vagy nehezen gyógyuló seb esetében, lázas, erősen köhögő, légszomjban szenvedő, oxigén-terápiában részesülőnél, vérzékenység fennállásakor, ezért gyógyszeres kezelésben részesülőnél ,műtétet követően a seb begyógyulásáig nem, szülést követően csak sürgős esetben, egyébként szoptatás alatt sem igen ajánlatos,allergiás vagy epilepsziás rohamban egyáltalán nem,protézis, illetve egyéb behelyezett fémeszköz jelenléte esetében csak az állapotnak megfelelően kezelhető a páciens, daganatos betegség III-as stádiumában sem, thrombosis / vérrög keletkezés miatti érgyulladás/ jelenlétekor, vagy azt követően 6 hónapig nem,terhesség 6.hónapjától szigorúan csak oldalfekvéses helyzetben és részmasszírozás végezhető óvatosan,gyermekeknél 6 hónap alatt nem,vagy részben végezhető a terápia, kimozgatás szigorúan tilos,gombás láb,kéz esetében csak szigorú higiénés szabályok betartása mellett végezhető a kezelés, baleset után / pl. agyrázkódás /a sérülés jellege határozza meg az alkalmazást,vese-dializisben nem szívműtétet követően behelyezett szívműködést biztosító készüléknél nem ,- túlsúlyos, vagy túl sovány betegnél a terapeutának kell eldöntenie, hogy hogyan alkalmazhatja a terápiát,szigorúan tilos alkoholos befolyásoltság alatt páciens kezelni és a terapeutára is vonatkozik a tiltás mindenben,

Jelentős fokú nyirokér-rendszer betegségnél, vizesedésnél / oedemánál / a kezelést a stádium határozza meg, orvosi utasítás ellenére nem végezhető el a masszázs, minden olyan egyéb helyzetekben, amikor a terapeuta nem biztos abban, hogy szakmai tudása elég a terápiás kezeléshez. Nem szabad a betegben hamis illúziókat kelteni, a gyógymasszőrnek is egészségesnek kell lenni mind fizikailag mind pszihikailag.

 

          9. Milyen kortól alkalmazható és meddig?

Válasz:

Lényegében a terápia egyes elemeinek használata korhatár nélküli, de a teljes masszázs a kimozgató elemekkel már a betegség súlyosságától, természetétől,a páciens jelenlegi állapotától függ. A gyakorlat az, hogy 6 hónapos kornál előbb nem szabad alkalmazni, a kimozgató elemeket is kb. 14 éves kortól – de annak is csak egyes elemeit ! a porcosodás,csontosodás folyamata miatt. A végső korhatár nem meghatározható, inkább a betegség stádiuma a döntő.

 

          10. Kihez fordulhat. miről győződjön meg a páciens?

Válasz:

Csak hiteles forrásból ! azaz aki nyíltan vállalja,hogy megfelelő hivatalos képzésben részesült, erről a kezelőhelyén hiteles dokumentum jól látható, megfelelő anatómiai ismeretekkel rendelkezik,erről szintén jól látható helyen dokumentum található, más elnevezés alatt hirdetett terapeuta, de kezelőhelyen már yumeihóról beszél nem biztos,hogy hivatalos képzésben vett részt. Kérdezzen rá, ki volt a mestere, és arról honnan szerezhet hiteles forrást. Az Egyesület honlapján közli az Egyesület által szervezett tanfolyamok helyét, idejét, vizsgáinak időpontját, és a NÉVSORT is, ki milyen fokozatot ért el, mert csak a Magyarországi Yumeiho® Egyesület által kinevezett oktatók, vizsgáztatók és kiadott diploma a hiteles, ehhez pedig elsősorban az Egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. Vitás esetben rendelkezésre áll a honlapon szereplő elérhetőség az elnök, illetve elnökségi tagok címeivel.

 

          11. Mit tehet, ha információi helytelennek bizonyultak, megtévesztették, kezeléssel kapcsolatosan problémák merültek fel ?

Válasz:

Feltétlenül keresse meg panaszával az Egyesület honlapján található elérhetőség címszó alatt található elnök, alelnök és elnökségi tagok valamelyikét, akik panaszára megfelelő jogi lépéseket megteszik hivatalosan.

 

          12. Mennyi ideig tanulnak hivatalosan a Yumeiho®-terapeuták ?

Válasz:

Amikorra már gyógyítóként szakember /orvos, fiziko-terapeuta stb./ mellett dolgozhatnak a terapeuták megközelítően 3 év kell. Tehát semmiképp sem lehet megtanulni és megtanítani 2-3 hétvégén, akár 40 órában,egy nyári táborban mint arról nagyon sok helyen olvashatunk hirdetéseket Az igazi szakembernek egészségügyi modul végzettséggel kell rendelkezni az I-II-III-as fokozatok elvégzése nem lehet folyamatosan, mert kötelezően kell részt vennie gyakorlati, továbbképzési oktatásban, összességében 3x60 óra alapoktatás, és 3x200 óra gyakorlat de mesterfokozatnál és oktatóinál ennél több.

 

          13. Hol és ki tanulhat Yumeiho-terapiát ?

Válasz:

A Magyarországi Yumeiho® Egyesület és együttműködési megállapodás alapján a Fitness Akadémia / www.fitnessakademia.hu / által közösen hirdetett budapesti, vagy vidéki városokban az Egyesület honlapján / www.yumeiho.hu/   oldalakon

olvasható hirdetések alapján. Egyesületi tag hírlevél alapján, rendezvényein való részvételkor kapott tájékoztatókon..

A tanfolyamokon való részvétel feltételei a meghirdetéskor kiírásra kerül, pl. érettségi bizonyítvány megléte, foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, képzési szerződésben foglaltak teljesítése. Haladóknál az egészségügyi modul letétele kötelező / ha nincs ilyen irányultságú végzettsége –pl. ETI oklevél /

 

          14. Mit jelent, ha valaki alternatív mozgás-és masszázsterapeuta (AMM) végzettséggel rendelkezik?

Válasz:

Egészségügyi Továbbképző Intézet / Budapest / által meghirdetett természetgyógyász - és alternatív mozgás- és masszázsterapeuta a természetgyógyászatról szóló törvény alapján hivatalos képzésnek minősül, de fentebb említettek alapján nem alkalmas a képzési idő rövidsége miatt gyógyító tevékenység alkalmazására / kb.40 óra oktatás jut erre a témára / Arra jó, hogy egészségügyi és természetgyógyászati modulokból vizsgázik,így rálátása van más rokon-területekre is. E végzettség nem része az OKJ-s képzésnek, tehát nem is

 

taníthat ilyen diplomával Yumeiho®-terápiát, ehhez megfelelő gyakorlat az Egyesületi engedély szükséges, a Yumeiho®- védjegy miatt is.

 

          15. Jelent-e előnyt, ha valaki AMM terapeuta, vagy gyógymasszőr és a Yumeiho®-terápiát szeretné megtanulni?

Válasz:

Ha hiteles oktatásban / OKÉV nyilvántartási számmal is rendelkező oktató- vagy szervezet / által meghirdetett tanfolyamán, hivatalos vizsgáján vett részt,erről  megfelelő oklevelet tanúsítványt kapott,mindenképpen előnyt jelent,mert a gyógyító szemléletről már vannak tapasztalatai. Az Egyesület természetesen szervez a rokon-szakmákban dolgozóknak is másoddiplomás tanfolyamokat az új közoktatási törvény megjelenésekor, erről honlapján részletes tájékoztatót fog adni.

 

          16. Ha valaki már „klubrendszerben” állítólag hiteles oktatótól tanult, hogyan képezheti tovább magát és hová fordulhat?

Válasz:

Országosan – sajnos - nagyon sok helyen „klubrendszerben” tanítják e terápiát,ennek hitelességről győződjön meg, mielőtt ebbe pénzt,időt fektet, / www.yumeiho.hu  az oktatás- vizsgázóknak című rovatokban vagy közvetlenül kérdezze az elnököt – elérhetőség címszó alatt / mert sajnos I-es fokozattal is tanítják a környezetükben lévőket az önjelölt oktatók, ami szigorún tilos. Elsősorban a leendő terapeutákra, a páciensekre és a kiváló tradicionális alapokon nyugvó Yumeiho® -terápiára. Folyamatos tanfolyami hirdetések a friss hírek címszónál jelennek meg.

 

          17. Ha elvégzem az Egyesület által biztosított, hiteles tanfolyamot, mire jogosít fel?

Válasz:

Alapozó / I-es / tanfolyamon csak az alapfogásokat tanítjuk meg, párhuzamosan kell az egészségügyi modult tanulni / pl Fitness  Akadémián, az ETI - nél, vagy a, szakközépiskolákban stb./ eredményes alapvizsga után indulhat a II-es fokozatú / haladó / tanfolyamra,kötelező szakmai gyakorlatokra, továbbképző előadásokra kell járnia, a kapott diploma elnevezése : Yumeiho® - egészségfejlesztő terapeuta I, vagy II-es. fokozat. Sikeres írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsga után kötelező szakmai gyakorlat, majd továbbképző előadásokon való részvétel után a III-as fokozatú vizsga nemzetközi orvosi vizsgabizottság előtt zajlik. Minden vizsga a már 1999 óta érvényben lévő vizsgaszabályzat alapján történik. Bárhol a világon mindig ugyan azt a kérdést teszik fel, a válasz is csak ugyan az lehet, amely a tankönyvben szerepel.

E tankönyveket, szöveggyűjteményeket csak az Egyesület által szervezett tanfolyamok keretében kapják a hallgatók és nem sokszorosíthatók,nem vásárolhatók.

A meglévő egészségügyi modullal és a III-as fokozatú Yumeiho® egészségfejlesztő diplomával a terapeuta orvos mellett/felügyeletével önállóan dolgozhat. További gyakorlatok után vizsgázhat az oktatói szinten is, ezen vizsgaszabályokról részletesen a már kiadott nemzetközi vizsgaszabályzatban olvashatnak.

 

 

 

 

          18. Mi a teendő, ha csak japán és eszperantó nyelven kiadott diplomája van bárkinek?

Válasz:

Sajnos nem sok teendője van, ugyanis amíg nincs Magyarországon olyan intézmény, amely által kiadott diplomával honosítható lenne, addig ez csak belépő, az Egyesület által hivatalosan is szervezett iskolarendszeren kívüli oktatáshoz. / ha hiteles forrásból kapta és nem hamisítvány az oklevele!

 

          19. Ha az Egyesületnél elvégzi a I-II-III-as szintet, van egészségügyi szakmai végzettsége, használhatja-e a Yumeiho®-terapeuta nevet vállalkozásában?

Válasz:

Igen, ha erre az Egyesület és a védjegyoltalom / hazai vagy európai / gondozójától írásbeli engedélye van, egyébként nem .Az AMM vizsgát letevők sem használhatják a Yumeiho® -terapeuta megnevezést, csak AMM terapeuta címet! Ugyanis rész-és nem fő-tantárgyról van szó.

 

          20. Mit jelent a baba-program ?

Válasz:

A különböző anatómiai, pszichés betegségi okokra is  visszavezethető meddőségről megtalálja a cikktárban a részletes információt. Maga a terápia folytonosan bővül a kiváló szakmai tudással rendelkező oktatók és terapeuták hazai és nemzetközi tapasztalatai alapján,a Yumeiho®  nem befejezett terápia, a 100 alapmozdulaton kívül legalább még 300 olyan mozdulat van, melyet a betegség által meghatározott terápiában használnak.

 

 A kérdésekre a választ Faragó Katalin VI-os fokozatú Yumeiho®  Terapeuta, AMM terapeuta, orvosi gyógymasszőr adta.

VÁRJUK KÉRDÉSEIKET!   farago.kata@espmed.hu

Kapcsolat

Üzemeltető:
Faragó Katalin EV.

Székhely: 
6800 Hódmezővásárhely
Petőfi út 35.

Telefon: +36 30 356 4202

E-mail: farago.kata@espmed.hu

Nyitvatartás: előzetes bejelentkezés alapján